С ожесточен дебат в духа на обвинението всички са крадци парламентът

...
С ожесточен дебат в духа на обвинението всички са крадци парламентът
Коментари Харесай

Как се дели на едно без Борисов и Пеевски? Из дебата за комисията, която ще контролитра европарите в енергетиката

С яростен спор в духа на обвинението  " всички са крадци " Народното събрание реши да сътвори специфична комисия, която да управлява разходването на европейските фондове. Под най-вече офанзиви попадна " Продължаваме промяната ", откакто през вчерашния ден от ГЕРБ зададоха звук с това, че от от кабинета еднолично са поканили избрани, най-вече компании за фотоволтаици, които щели да получат 1,6 млрд. лева по проекта за обективен преход на въглищните райони. Фирмите, съгласно ГЕРБ, са близки до Политическа партия.

Така през вчерашния ден Бойко Борисов и сътрудникът му в ръководството Делян Пеевски (ДПС) оповестиха заедно, че ще изискат да бъде основана комисия, която да управлява европарите, в това число плануваните за България 3,4 милиарда лева. за енергийни планове в териториалните проекти за въглищните региони. Днес точката влезе в дневния ред.

Стою Стоев (ПП) разгласи, че парламентарната група на " Продължаваме промяната-Демократична България " ще поддържа основаването на тази комисия, само че единствено и само, с цел да се разсеят " спекулациите " за разходването на средствата.

Дебатът обаче разпали досегашния народен представител от Политическа партия - отцепникът първо от " ИТН ", а след това и от " Промяната " - Радостин Василев. Той напомни, че Делян Добрев и Красимир Вълчев от ГЕРБ са дали специфична конференция за компаниите към Политическа партия и това било интернационален скандал, а не обект на основаването на елементарна парламентарна комисия.

" Страхотен надзор, необикновено е, че ще я има тази комисия за еврофондовете. Това, което сътрудниците от ГЕРБ описаха е  ужасно. Някакъв Дечо от Стара Загора, на Радо Рибарски бил шеф, чичо ли, не знам какъв е. " Монбат ", компания в чийто джип на притежателя се качва Христо Иванов, ние ще направляваме... ", разгласи Василев, визирайки депутата от Политическа партия Радослав Рибарски и съпредседателя на Демократична България. - " Ние ще ги направляваме тия неща с комисии, в действителност би трябвало да ги направляваме с прокуратурата ", продължи и добави с подигравка, че никой не е очаквал, че в ГЕРБ били " по-малко крадци " от Политическа партия. " Оставка би трябвало да има, не комисии да вършим ", постави точка.

Атакува и Делян Добрев, с цел да разгласи по какъв начин въпросните компании с милиарда за териториалните проекти били съмнителни - някои от тях, регистрирани в Люксембург и с неразбираем притежател. Щели да получат 450 милиона евро за разкриването на 100 работни места.

Любопитно изявление направи Радомир Чолаков, също от ГЕРБ: 

" Ако всичко това, което споделят сътрудниците е правилно, това е надменност нечувана. Ама нечувана просто! Ако в действителност някои сътрудници си преценяват, че могет да ооткраднат милиард и половина и да го разпределят на три компании и Народното събрание го разреши това нещо, значи, господин Василев, сте прав, че всички сме за някъде, тъй като ние ще сме безмълвни съучастници. Имаме Върховна административна прокуратура. Значи тази времена комисия, вместо да установи след това плячката, може ли да предприеме някакви превантивни дейности и да сезира способените органи и това да се спре. Моля ви, тука би трябвало да се стопират неща, освен да ги установяваме. "  

" Ми подайте сигнал, бе сътрудници. Тъкмо ще имате съображение да свалите това държавно управление ", посъветва ГЕРБ Василев.

Включи се и Цончо Ганев от " Възраждане ", с цел да упрекна Политическа партия, че желае да открадне парите, а посредством основаването на комисията ГЕРБ и Движение за права и свободи й казвали, че не може да краде сама. 

" Част от сглобката в лицето на Политическа партия реши, че ще заобиколи другите играчи и ще присвои едни милиард и половина. Опитвате се да делите на едно, пробвате се да присвоите едни пари без да делите с Движение за права и свободи и ГЕРБ, дори без да делите с вътрешната си съдружна сглобка - Демократична България. Няма по този начин. На едно не можете да делите с хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски, не може. Кирил Петков и Асен Василев си фантазират, че ще заобиколят господин Борисов и господин Пеевски ли - вижте какво става ", разсмя Ганев залата.

За лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче ГЕРБ била в основата на всичко.

" Доживях да чуя тъжба за ГЕРБ, тъй като ПП-ДБ крадели повече и по-малко мъдро " - съобщи Нинова.

В последна сметка комисията бе основана - с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и Българска социалистическа партия.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР